söndag 14 januari 2018

Norra Latin

Norra Latin (2017) av Sara Bergmark Elfgren är Klassificerad för läsgruppen Unga Vuxna och är en en roman med mycket övernaturligt i berättelsen. Blev nyfiken på den trots att jag normalt sett inte gillar när det är för mycket magi och övernaturliga händelser i handlingen. Jag blev ändå inte helt besviken och jag förstår att boken kommer bli en bästsäljare. Sara Bergmark Elfgren har ju tillsammans med Mats Strandberg skrivit Cirkeltrilogin som blivit mycket populära. Jag tillhör inte dem som läst dessa eller något annat av de författarna. 

Huvudkaraktärer i handlingen är Tamar, Clea och Tim. De börjar alla tre samtidigt på teaterprogrammet på Norra Latin i centrala Stockholm. (En Skola som har funnits i verkligheten men sen länge är nedlagd, byggnaden finns kvar och är idag  konferensanläggning)  

"Den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin"

Kapitlen växlar mellan att Tamar, Clea och Tim berättar handlingen. Tamar kommer från Östersund och bor inneboende i en förort, hon är överlycklig över att hon klarade antagningsprovet, men fick hon inte hjälp.... 
Clea och Tim har redan kontakt med teater och - filmvärlden Båda två har gjort en del roller bland annat har Clea varit med i en julkalender. Cleas mamma och Tims pappa är skådespelare och har båda gått på Norra Latin. Tamar ser inte bara upp till Clea utan har starka känslor för henne och hon följer henne flitigt på sociala medier, men som klasskamrater har de inte mycket kontakt till att börja med. Det sociala livet mellan ungdomarna skildras på ett bra sätt. Ibland är det som sagt mycket magi och då är det ofta riktigt spännande. 

1 kommentar: