lördag 25 februari 2017

Fynd: Citat ur böckernas värld

Så här i bokreatider så sänker secondhand-butikerna sina priser på böcker och det känns nästan som det är gratis när det är 50% på alla böcker. Jag hittade den här boken för bara några kronor härom dagen.
Citat ur böckernas värld samlade av J M Holmgård, översatt av Harriet Alfons och utgiven på Bokförlaget Trevi 1996


"Den innehåller  1600 träffande formuleringar och slående sentenser om böcker, litteratur och författare-En verklig guldgruva för talare, skribenter och alla andra som är intresserade av böckernas värld."


En del citat håller jag med om andra inte,många citat är humoristiska andra är säkert gravallvarliga ja variationen är stor.
Några exempel:
  • Ett hus utan böcker är fattigt även när golven  täcks av vackra mattor och väggarna av dyra tapeter och tavlor Hermann Hesse
  •   Att läsa ibland är en praktisk metod att slippa tänka
    Sir Artur Helps
  • En bokmal läser till och med de böcker han recenserar
     Gabriel Laub
  • Bekantskapen med en enda bok kan förändra ett  liv
    Marcel Prévost
  • Kärleken till böcker mildrar tragedier och gör livet lättare
    Zusanna Rasbska
  • God litteratur får läsaren att känna igen det de ännu  inte vet
     Märta Tikkanen
  • Han skrev en bok om det helvete hans hustru gjorde hans liv till.Boken blev en bestseller.Upphovsrätten har nu änkan.
    Charles Lee
  • Bibliotek är själens smörgåsbord
    Fliegende Blätte
  • När det ligger böcker i högar överallt i mitt bibliotek, på golvet, i stolarna osv, beror det på att det är nästan omöjligt att låna bokhyllor
    Mark Twain

tisdag 21 februari 2017

Ingrid Vang Nyman - En biografi


Ingrid Vang Nyman - En biografi (2016) av Lena Törnqvist.

Om boken: "Pippi Långstrumps danska skapare En biografi om konstnären, radikalen och modernisten Ingrid Vang Nyman. Alla känner Pippi Långstrump. Och alla vet att det är Astrid Lindgren som skrivit böckerna. Men vem tecknade bilden av världens starkaste flicka? Få känner till att illustratören kom från Danmark och att det var hon som på 1940-talet lyckades bryta Elsa Beskow-idealet i den svenska barnlitteraturen.Att det var hon som på allvar förde in modernismen i barnkammaren genom teckningarna till Pippi Långstrump men också genom den läsebok som under ett par årtionden var den mest använda i svenska skolor. Det här är boken om Ingrid Vang Nyman (1916-1959)."


Jag föddes 1959 det år som Ingrid Vang Nyman dog, men jag fick ändå både genom Astrid Lindgrens böcker, och särskilt genom min första läsebok i skolan, Nu ska vi läsa, uppleva Ingrid Vang Nymans teckningar. Det är verklig nostalgi för mig att bläddra i den. Att lära sig läsa är ju stort, och vem kommer inte ihåg sin tid i första klass med nostalgi?  




Det var intressant att läsa om Ingrid Vang Nyman, men ibland kan biografier vara lite sega när de är noggrant skrivna, och  det här en rejäl biografi där Lena Törnqvist grävt på djupet. Det är ju alltid en fråga om hur djupt man själv vill lära känna den person som biografin handlar om. Det som intresserade mig mest var naturligtvis den delen om när hon skapade Pippifiguren det var då hon slog igenom och ansågs ett tag vara Sveriges bästa barnboksillustratör. 
I kapitelindelningen delas Ingrids liv upp i
Barndomen 1916-1937, 
Åren med Arne 1938-1944 Arne var den man Ingrid var gift med och fick en son med.
Stockholm 1944-1953 och
Åter till Danmark 1954-1959
Ett kapitel är en analys med rubriken Vem var hon? och ja efter att läst boken har man fått en rätt bra uppfattning om henne,  Ingrid Vang Nyman var radikal både i sina teckningar och krav, hon levde ett rätt rotlöst liv, flyttade runt och var mycket sjuk både psykiskt och fysiskt. Hon valde att själv avsluta sitt liv endast 43 år gammal.
Det är en hel del brev med i boken som Lena Törnqvist kommenterar. Mycket foton och teckningar naturligtvis. I slutet finns ett digert register över Ingrids illustrationer i kronologisk ordning, och allra sist ett urval av Ingrids konst och illustrationer. 
Om du blir nyfiken på Ingrid Vang Nyman och  om du inte vill läsa hela biografin kan du läsa lite kortfattat om henne på mina bibliotek.se 













söndag 19 februari 2017

Lex Domini


Lex Domini (2016) av Staffan Gullsby är en fristående fortsättning på Lex Duplex.  

Från bokens baksida:
"Lex Duplex rör sig i en frikyrkomiljö med betydligt övernaturliga anspråk och berör hur tankar, åsikter och beteenden kan påverkas i sådana sammanhang.
Och inte minst vad som kan ske när den religiösa tolkningen övertrumfar den vetenskapliga ståndpukten kring din hälsa."

Det har gått ett halvår sedan händelserna i Lex Duplex. Kirurgen Sebastian Ekberg väntar på rättegången som snart ska vara efter de händelser som var under sommaren. Han tycker det är besvärande att ha blivit ett känd person och att många har åsikter om honom och vad han har gjort. Detta gäller Marie, de har nu blivit ett par och de stöttar varandra.
En kvinna avbryter sin cancerbehandling för att hon  blivit friskförklarad av en helandepastor. En annan kvinna söker upp honom då hon vill få klarhet i sin makes och sin väninnas död. Det ena leder till det andra och Sebastian inser att det hänger ihop och att han blir privatspanare igen, om en motvilligt.
Handlingen utspelar sig denna gång på olika platser, men det är i en frikyrka i Gävle som det mesta sker. Det är samma driv i Lex Domino som det är i Lex Duplex och man bläddrar på för att få veta hur det ska sluta. Det är en del karaktärer att hålla ordning på även denna gång, journalister, politiker, och frikyrkomedlemmar, men det funkar och några är ju bekanta för mig från läsningen av Lex Duplex. Jag är bara något tveksam till att en del känns något överdrivet i Staffans handlingar, men som jag skrev om Lex Duplex, det är ju fiction. och Staffan får absolut fram dilemmat om att religiös övertro och misstro på vetenskapen kan leda till farliga saker. 

Tack till Staffan Gullsby för recensionsboken. 


söndag 12 februari 2017

Tjockskallarnas uppror


Tjockskallarnas uppror (2017) av Kalle Holmqvist är en barnbok för åldersgruppen 9-12 år.

"Året är 1659. Sverige har startat krig mot Danmark och nu behöver den svenska armén fler soldater. Men måste man verkligen lyda order? Bönderna i Uggledalen har inte alls någon lust att vara med i kriget. Dom börjar smida planer för att kunna slippa undan på något sätt. Tiden är knapp – arméns rekryterare är redan på väg …"

Det är en historia med mycket humor och utifrån teckningen på bokomslaget såg jag historien som en tecknad film, när jag läste :-). Bönderna i Uggledalen ses som tjockskalliga av de som bor grannsocknen Fårsta och även prästen i Uggledalen Herr Petrus håller helt med om det, för han får inte gehör för att man ska måla över målningarna i kyrkan så färgen blir stående, detta kan ha överseende med, men att han inte kan få någon att ställa upp för att bli soldat i kriget mot Danmark det var värre, det gällde ju att ställa upp för Gud och Fosterlandets ära! Herr Petrus önskar att han  inte blivit satt att vara präst i just Uggledalen där det bara bodde tjockskallar. Varken präst eller Landshövding lyckas övertala varför någon ifrån Uggledalen måste vara med i ett krig långt hemifrån, långt bort i Danmark där de pratar som de hade Gröt i munnen. De ansåg att de behövdes hemma i Uggledalen för att ta hand om sina marker och sina djur. Allt beskrivs som sagt var på ett mycket humoristiskt sätt och jag skrattar gott när jag läser. Man kan ju också inse att krig är inte särskilt roligt att vara med i, det får Bönderna i Fårsta  att se upp till Uggledalsbönderna när de som klarat sig kommer hem ifrån striderna. 
Jag vet ju inte hur den åldersgrupp som satts för Tjockskallarnas uppror uppfattar boken men jag tror helt klart att även yngre barn har minst lika roligt åt den som    
9-12- åringar har. 
Det finns ett efterord i boken där författaren bland annat skriver att händelserna är påhittade, men att kyrkmålningarna som beskrivs finns i Täby Kyrka, sångtexter som nämns är från 1600-talet,och att vissa ord som används är hämtade från rättegångsprotokoll från samma tid.

Tack till Murbruk förlag för rescensionsexemplar. 

onsdag 8 februari 2017

Tre starka kvinnor


Tre starka kvinnor (2009) av Marie Ndiaye är tre berättelser om tre kvinnor som inte hänger ihop,(även om det finns en liten koppling mellan den första och tredje kvinnan). 

Ur baksidetexten:
" I en rörelse mellan Senegal och Frankrike, i gränslandet mellan en imignär och verklig värld befinner sig tre unika och säregna kvinnor. Alla kämpar de för att behålla den stolthet och värdighet som livet tycks ta ifrån dem"

I den första berättelsen handlar det om advokaten Norah som åkt ifrån sin familj i Paris till Dakar för att hennes far har kallat henne till sig. Hon har inte sett fadern på många år, och mer eller mindre förträngt honom men inser att han ändå är en del av hennes liv. Återseendet känns tragiskt för henne och den historia som hon får reda på och som fadern vill att hon ska veta och hjälpa honom med gör berättelsen än mer tragisk. 

I den andra berättelsen får vi möta Fanta, genom hennes man Rudys tankar. Det är verkligen mycket tankar även om det bara är några timmar som jag som läsare får följa dem. Rudy är förvirrad och dagen börjar med att han grälar med Fanta, han känner sig misslyckad på många sätt. Han älskar Fanta och är rädd att mista henne. Denna del utspelar sig i Frankrike även om både han och Fanta levt stor del av sina liv i Senegal. 

I den tredje berättelsen är det en ung kvinna som blir änka och därför tvingas iväg av mannens familj. De har ordnat en smugglare som ska ta henne till Europa, hon har även fått en del pengar. En mycket stark, tragisk och grym berättelse.

Detta är Marie Ndiayes stora internationella genombrott, och jag tycker hon skriver vackert, hon får fram mycket i varje berättelse och även om det kan vara mycket långa meningar så känns Tre starka kvinnor relativt lättläst.  
Efter varje berättelse finns en "kontrapunkt" men som läsare får jag ändå inte alla svar på de tankar och frågor jag får under läsningens gång.
Berättelserna utspelar sig verkligen som det står i baksidetexten: i gränslandet mellan en imignär och verklig värld. Det är en annorlunda bok och absolut en bok jag kommer komma ihåg.