söndag 6 augusti 2017

Mödrarnas söndag

Mödrarnas söndag av Graham Swift (På svenska 2017) Är en kortroman där det mesta av handlingen utspelar sig den 30:e mars 1924 som är Mödrarnas söndag. Det är dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. 

"En som inte åker hem är den föräldralösa husjungfrun Jane Fairchild, som i stället möter sin älskare - den ende kvarvarande sonen på det närliggande gods som ekar tomt efter att brödernas dödats i första världskriget. Det som sedan händer under dagen ändrar deras liv för all framtid" 

Det är en tragisk berättelse, en berättelse om klasskillnader i dåtidens England, men också en berättelse om att man kan födas utan något och ändå nå berömmelse. Gillar man Tv-serien Downton Abbey så gillar man att läsa Mödrarnas söndag. 
Först tyckte jag att det var svårt att komma in i handlingen, meningsbyggnaden kändes jobbig. Men jag behövde inte läsa många sidor för o inse vilken liten pärla denna bok är. Det är en kort berättelse men ändå detaljrik.  Boken har fått väldigt fina recensioner och på framsidan står det "Ett mästerverk" Guardian. Författaren är ett okänt namn för mig, men jag kan ju inte bli annat än nyfiken på det han har skrivit tidigare.

1 kommentar: