fredag 31 juli 2015

Blå flicka

Blå flicka (2015) Ana Porss. Jag har läst Anas tidigare utgivning, som är historiska romaner, och som  till stora delar utspelat sig i Västergötland. Blå flicka är något annorlunda då den utspelar sig i mer modern tid och här är det Göteborg och Bohuslän som till stor del utgör händelsernas centrum, men även något i Berlin. Blå flicka är en relativt kort roman, ett psykologiskt drama, indelad i tre delar : sanning, insikt och försoning.
Huvudperson är Margot som inte känner sig älskad av sin man, inte känt sig älskad som barn och som i barndomen utsatts för hemska övergrepp.
När Margot är ute och promenerar i Slottsskogen med sin lille son i barnvagn träffar hon av en slump den äldre kvinnan Ella. De blir goda vänner och Ella förstår att Margot inte mår bra och försöker hjälpa henne. Ella tar med Margot till sin stuga på en skärgårdsö. Ella får Margot att börja skriva dagbok, allt detta betyder mycket för Margot.

Bokens baksidetext:
Margot vill inget hellre än att få känna sig älskad men hennes man, författaren Ernst, fårhenne med sitt narcissistiska tänkande att bli alltmer destruktiv. När Ernst,inspirerad av poeten Rilke, förklarar att hon bara är »ett ting, en liten människa« och att han därför inte kan säga att han älskar henne upplever hon att hon tudelas. I hennes inre föds »Otter« som tvingar henne att ständigt anpassa sig till andra eftersom det är hennes enda sätt att handskas med sitt självförakt.
 
Under min läsnings gång får jag en slags tanke att Anas sätt att skriva påminner om Marianne Fredrikssons böcker, svårt att säga varför kanske det är den fina skildringen av Göteborg samtidigt med det djup som romanen har. Kanske också poesin och  de syner/drömmar som förekommer i handlingen.
Ett genomgående tema i Anas skrivande är försoning. 

 
Andra som har läst o bloggat om Blå flicka är Hanneles bokparadis och och dagarna går...



Ana Läser ur Blå flicka vid besök
på Akademibokhandeln,
Järntorget Göteborg. (eget foto)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar