söndag 26 oktober 2014

Alma på Mårbacka


Alma på Mårbacka : Selma Lagerlöfs husjungfru 1925-1931 (2014) av Matts Nilsson  är en nyutkommen bok jag läst då jag har ett personligt tema i år som är Selma LagerlöfEfter att ha läst två böcker om Selma så känns perspektivet i den här boken om hennes anställda och livet på Mårbacka så annorlunda och intressant att läsa.
Det handlar här om hela företaget Mårbacka och den stab av personal som fanns kring den berömda författarinnan. Mats Nilsson utgår ifrån sin mamma Alma Göransson  som var husjungfru på Mårbacka under andra delen av 1920-talet. Det är en berättelse som ger insyn i hur den vanlige Värmlänningen såg på Doktor Lagerlöf som hon skulle tituleras. Som läsare får man på något sätt kika in bakom kulisserna och på detta sätt komma henne mer in på skinnet än vad de andra böckerna har gjort.  Jag visste exempelvis inte att Selma och även Valborg Olander mest  åt vegetarisk kost  för att det skulle främja deras hälsa. 
Denna bok utgår inte från ett litteraturhistoriskt perspektiv det är mer en bok i ett kulturhistoriskt perspektiv och jag gillade det
Det är många fina foton från tiden och i sista kapitlet får man ta del av Almas Mårbackarecept.
Många av dessa recept innehåller "Mårbacka skrädda havremjöl" och det går faktiskt att köpa så kallat Skrädmjöl även idag.  Saltå Kvarn har det i sitt sortiment men det heter inte Mårbacka längre och Stöpafors kvarn som är ett värmländskt företag levererar sitt Skrädmjöl över hela landet står det på deras hemsida. Får nog leta efter detta,  för jag har blivit lockad att pröva några av recepten


Utrag ur baksidetexten om författaren :


Matts Nilsson är väl förankrad i miljön kring Selma Lagerlöfs Mårbacka. Boken har han skrivit för att hedra sin mor Alma och andra tjänsteandar som ordnade vardagen för den berömda författarinnan. 

fredag 17 oktober 2014

Änglavakter


Änglavakter (2011) av Kristina Ohlsson,  är den tredje boken i serien om Fredrika Bergman och hennes kollegor. Jag måste säga att denna deckarserie tillhör mina favoriter och det finns två böcker som jag inte läst än!
Paradisoffer och Davidsstjärnor.


"En ung kvinna hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen utanför Stockholm. Hon identifieras som Rebecca Trolle, en student som varit försvunnen i två år.
Medan Alex Recht och hans utredningsgrupp försöker förstå varför Rebecca gick ett så våldsamt öde till mötes, görs fler fynd på brottsplatsen. Den rymmer hemligheter som visar sig vara flera decennier gamla. Någon har vid upprepade tillfällen återvänt till skogen för att dölja sina offer för omvärlden.
På ett ålderdomshem sitter en stum barnboksförfattarinna. Om och om igen dyker hennes namn upp i polisutredningen kring morden i Midsommarkransen, men hon sluter sig i sin tystnad."


I den här boken dras Fredrika Bergmans sambo in i utredningen och kollegan Peder Rydh drabbas hårt på grund av olyckliga omständigheter, kan man väl säga. Det gör mig inget att utredarnas privatliv involveras i handlingen, men ja kanske något mycket av det  i just den här boken.
Emellanåt får man som läsare se förhörsprotokoll från förhör med delar av spaningsgruppen. Detta gör att man får lite inblick framåt i handlingen. 
Detta är en sträckläsningsbok helt klart. 


 

tisdag 7 oktober 2014

Fyren mellan haven




Fyren mellan haven (2012) M. L Stedman är författarens romandebut som blivit mycket hyllad bland annat för att det handlar om ett moraliskt dilemma, vad är rätt och vad är fel ?

"Efter fyra uppslitande år vid första världskrigets västfront återvänder Tom Sherbourne till Australien och tar anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. Omgiven av havets tomma vidder och med sin unga hustru Isabel som enda sällskap, hoppas Tom finna ro för sin sargade själ.

En aprilmorgon några år senare spolas en båt upp på stranden och i den vinddrivna farkosten finner fyrvaktarparet en död man och ett levande spädbarn. Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall, ser barnet som svaret på alla hennes böner, som en gåva direkt från Gud. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla den lilla flickan och låta världen tro att hon är deras dotter. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror."

Att skriva en berättelse som utspelar sig på en fyr känns ganska vanligt. Måste vara nåt lockande i detta för en författare  att låta romanfigurerna bo på en fyrplats. Det  ensamma livet på en ö, och det speciella med att bo i en fyr där man har  stort ansvar för att den ska leda de sjöfarande. Mellan fyren och havets handling är ändå så mycket mer. Först våndan över de många avbrutna graviditeterna som Isabell får , sen kärleken till flickan som de "adopterar" utan vetskap om hennes ursprung,  och framför allt kärleken till flickan och  flickans tillit och kärlek till sina föräldrar, som jag tycker är så bra beskrivet. Även när allt förändras och det blir rättslig process av det hela så håller berättelsen.

Jag vann boken i en utlottning av Anna på Och dagarna går.