lördag 20 september 2014

Vid fyrtio börjar livet


Vid fyrtio börjar livet (2013) av Stefan Åberg är en roman om att söka efter en ny livskamrat efter skilsmässa. Huvudpersonen, trebarnspappan Pontus, tar sig samman efter sin skilsmässa. Han har mått  riktigt dåligt men känner nu att han måste börja om, och börjar att svara på bekantskapsannonser i lokaltidningen. Pontus går noggrant tillväga och bokför brev och hur förloppet fortskrider i kontakten med de olika kvinnorna. Redan här upplever jag läsningen lite jobbig då jag som läsare har svårt att ha koll på de olika signaturerna han har kontakt med. Det är 90-tal och det märks på att författaren ibland lägger in vissa nyhetshändelser, och även genom de böcker som Pontus läser och filmer som han eller barnen tittar på förstår man det. Pontus arbetar inom IT branschen men han har ingen hemdator och nätdejting var fortfarande ovanligt.
Berättelsen är skriven i presens och det är detaljrikt, på något sätt fångas jag inte av alla dessa vardagliga händelser. Ibland är det Pontus granne Erika, som är huvudpersonen. Hon är en  ensamstående kvinna som aldrig varit gift eller haft något längre förhållande. Erika har många väninnor som hon är ute o roar sig med. Delarna om henne behövs för att få omväxling i berättelsen. 
Pontus finner en kvinna han faller för i slutet av berättelsen, han har då en stor fyrtioårsfest och det är väl där hans nya liv börjar - Vid fyrtio !


Boken är häftad och ges ut av Andra Rum förlag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar