fredag 8 mars 2013

Tankar på kvinnodagen

När jag gick i högstadiet i början på 70-talet hade jag en lärare i svenska som var aktiv i Fredrika Bremer förbundet. Hennes tal på lektionerna om jämställdhetskampen (feminism)  och kvinnors rätt att komma ut på arbetsmarknaden tyckte jag enbart var jobbigt och inte alls något som hörde till ämnet svenska. På svensklektionerna ville jag lära mig rättstavning och grammatik. Många av mina klasskamrater inkl. mig själv hade mammor som var hemmafruar. Jag inser nu att Kvinnokampen har fört jämställdheten framåt, men ändå har vi fortfarande löneskillnader mellan typiska kvinnoyrken o typiska mansdominerade yrkesgrupper. Samtidigt ser jag inte denna kamp som min. Jag ser kampen för en ren värld och kampen för klimatet som min kamp. Som väl är är vi olika även om vi har samma kön och jag förstår som sagt att det behövs en kamp för kvinnors lika värde och en dag som dessa frågor lyfts fram. Fast egentligen måste ju sådana här frågor kunna lyftas fram 365 dagar om året.
Jag har idag läst olika bloggares recension  av Maria Svealands relativt nyutkomna bok Hatet. Intressesant läsning.  Jag såg inte Uppdrag granskning om näthatet mot kvinnor, men har ändå följt den debatt som följde efter programmet. Visst är det hemskt för de som är  utsatta för detta, samtidigt får man ju hoppas att det är ett hat som bara skrivs i ord. Frågan som står i texten om boken är  Hur kommer det sig att aggressiviteten mot feminister och kvinnor ökar just nu? Säkert en väldigt relevant fråga, och för mig är frågan, ger boken något svar? De radiodebatter jag hört och de debattartiklar jag läst ger väl lite olika svar på den frågan.

Jag har lagt märke till att många bokbloggare har börjat ersätta ordet man till ordet en  exempelvis blir  Hur ska man tänka -  hur ska  en tänka. För mig uppvuxen i Västergötland där man (!) många gånger säger så dialektalt, känns detta som någon bara skriver slarvigt. Att i stället för han/hon säga eller skriva hen det kan jag faktiskt acceptera som praktiskt emellanåt, men en i stället för man låter Västgötskt eller kanske t o m lite lantligt för mig.

Läs om Maria Svelands Hatet på dessa bloggar enligto.se  fiktiviteter.se  booksonmymind.me

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar